A Közgazdasági Olimpia magyarországi szervezői

A Közgazdasági Olimpiát nemzetközileg koordinálják, ám az egyes országoknak saját olimpiájuk és szervezőcsapatuk van.

A cseheknél a versenyt az ötletgazda-alapító INEV szervezi, akiknek fő céljuk a közgazdasági és pénzügyi ismeretek terjesztése. Fő projektjük a Közgazdasági Olimpia, amelynek megvalósításában támogatja őket a Cseh Nemzeti Bank és az Oktatási Minisztérium, valamint bankok és egyetemek. Az INEV emellett tanároknak szóló szemináriumok, képzések segítségével kíván hozzájárulni a közgazdasági képzés sikeréhez.

Szlovákiában az INESS nevű szervezet rendezi a versenyt, szlovák egyetemek támogatásával.

Magyar részről a kezdeményező és főszervező az Magyar Közgazdasági Társaság. Az esemény kiemelt támogatója a Magyar Nemzeti Bank, az MNB-EduLab Kft., a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a Budapest Institute of Banking és a Pénziránytű Alapítvány, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem.

Magyar Közgazdasági Társaság

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a magyar közgazdászok legrégebbi és legnagyobb szakmai szervezete, közhasznú egyesület. Célja a közgazdasági ismeretek terjesztése, a szakmai közélet fejlesztése, a közgazdászok általános érdekeinek képviselete. Főként előadásokat, szakmai vitákat, találkozókat szervez. Fenntart egy saját szakkönyvtárat is, amely Győrben található. Tagjai többnyire egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkező közgazdászok illetve egyetemi hallgatók.

Honlap: https://www.mkt.hu/

Magyar Nemzeti Bank

A jegybanktörvény értelmében az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaságpolitikáját.

Honlap: https://www.mnb.hu/

MNB-EduLab Kft.

Az MNB-EduLab Kft. a Magyar Nemzeti Bank leányvállalataként jött létre azzal a céllal, hogy minőségi, digitális tananyagokat fejlesszen és biztosítson a gazdasági témák iránt érdeklődők számára − az egyetemi hallgatóktól kezdve a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekig. A beconomist platformon keresztül egyedülálló tanulási élményt, illetve friss és megbízható online tartalmakat biztosítanak gazdasági-pénzügyi tématerületek iránt érdeklődők számára, díjmentesen. Céljuk, hogy a bárhonnan és bármikor elérhető színes oktatási tartalmaknak, illetve a testre szabott tanulási útvonalaknak köszönhetően a platform felhasználói számára jól használható pályaorientációs, átképzési, továbbképzési, illetve általános ismeretbővítési támogatást nyújtsanak.

Honlap: https://mnb-edulab.hu/

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Az a küldetésünk, hogy lebontsuk a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat. Bemutatjuk, hogy a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége: “ez az egyetlen, ember alkotta bizalmi rendszer, amelynek közvetítésével bármely két ember képes az együttműködésre.” A gazdaság pedig átlátható és megérthető logikus rendszer, amelynek működtetésében minden ember, minden egyes nap részt vesz. A pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében a Magyar Nemzeti Bank pénz- és banktörténeti múzeumot és a gazdasági ismeretek megértését segítő modern látogatóközpontot hoz létre az egykori Postapalota jellegzetes épületében.

Honlap: https://www.penzmuzeum.hu/

Budapest Institute of Banking

Működésünk a legnemesebb hagyományokra épülő magas szintű oktatást, a minőségi tudás megszerzését szolgálja. A korszerű pénzügyi, gazdasági ismeretek átadása és a pénzügyi kultúra gyarapítása mellett kiemelt figyelmet szentelünk a társadalmilag hasznos legjobb gyakorlatok bemutatására. Intézetünk célja olyan modern tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek felismerni és elemezni a problémákat, akik képesek hatékony megoldási lehetőségeket kidolgozni és felelős döntéseket hozni.

Honlap: https://www.bib-edu.hu/

Pénziránytű Alapítvány

A Pénziránytű Alapítvány 2008 szeptemberében jött létre, azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Alapítóink a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. Küldetésünk, hogy segítsük az egyének és a családok felelős, megalapozott anyagi döntéseit, és szemléletformáló programjaink eredményeként javuljon a lakosság pénzügyi tudatossága. Alapítványunk non-profit közhasznú szervezet, jó hírnévvel és szakértelemmel rendelkező szakmai intézményekkel a háttérben.

Honlap: https://www.penziranytu.hu/

Budapesti Corvinus Egyetem

A  Corvinus Egyetem Magyarország legkiválóbb oktatási intézménye a gazdasági és társadalomtudományok területén.  Az egyetemi szintű képzés – a világ vezető országaihoz hasonlóan – 1920-ban indult meg az önállóan működő budapesti Magyar királyi Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi karon.  Célunk nem kisebb, minthogy a Corvinus nemzetközi egyetemmé váljon. Egyetemünk a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban 2030-ra a gazdaság- és társadalomtudományi területen Közép-Európa vezető intézménye legyen.

Honlap: https://www.uni-corvinus.hu/