A megfelelő közgazdasági képzés számos előnnyel jár, mind személyes, mind társadalmi szinten.

A közgazdaságtan elsajátításának személyes haszna:

  • a személyes pénzügyek jobb megértése és kezelése,
  • a médiában megjelenő információk kritikus értékelésének képessége,
  • a mai globalizált világ átfogó megértése és az állandóan változó közgazdasági környezethez való igazodás képessége.

A közgazdaságtan elsajátításának társadalmi haszna:

A közgazdaságtan alapelveivel tisztában lévő polgárok jobban eligazodnak a közéletben. A közgazdaságtan alapelveinek megértése erősebb, felelősségteljesebb és virágzóbb társadalmat eredményez.

Még egyszer szeretném megköszönni mindazoknak, akik mind anyagilag, mind a szervezés lebonyolításában segítették a verseny létrejöttét!

Pintér Balázs, Versenyző, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

A Közgazdasági Olimpia egy olyan egyedi verseny, amely támogatja a közgazdaságtan és pénzügyek iránt érdeklődő diákok fejlődését. Továbbá arra is lehetőséget biztosít számukra, hogy a potenciális jövőbeli munkáltatóikkal találkozzanak; ezzel együtt a vállalatoknak remek lehetőség, hogy rátaláljanak jövőbeli potenciális elemzőikre és közgazdászaikra. Jómagam a KO jóvoltából egy pénzügyi tanácsadó cégnél kaptam nyári gyakorlati lehetőséget.

Jakub Gromann, A cseh Közgazdasági Olimpia 2017. és 2018. évi győztese

A verseny remek tapasztalatokat adott nekem, mind szociális, mind szakmai téren. Megismerhettem kedves, motivált és ambiciózus embereket, akik most, a verseny után is sokszor erőt adnak. Betekintést nyerhettünk a Cseh Nemzeti Bankba, és volt lehetőségünk megtekinteni Prágát, amire talán a “csodálatos” szó a legtalálóbb. Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, és eldöntöttem, hogy idén is indulok a versenyen, hiszen csak jól járhatok vele, mint ahogyan Mankiw, az amerikai közgazdász mondaná, akinek lehengerlő könyve a verseny fő forrása volt.

Nacsa Flóra, Résztvevő, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

A verseny első éve egyszerre volt örömteli, figyelmeztető és kalandos számomra. Örömteli azon okból kifolyólag, hogy sok-sok iskola rengeteg kiváló diákja és tanára gondolta úgy, hogy útra kelnek és együtt felfedezik a közgazdaságtan rejtelmeit. Figyelmeztetők voltak az eredmények, amelyek rávilágítottak, hogy mennyire hiányosak a gazdasági-pénzügyi ismereteik, és mennyi támogatást kell megadnunk a közgazdaságtan- és középiskolás tanároknak, hogy együtt leküzdhessük a minket körülvevő közgazdasági mítoszokat. Kalandos pedig azért, mert sikeres volt a verseny.

Mojmír Hampl, A Cseh Nemzeti Bank volt alelnöke

A verseny, illetve a három napos prágai kintlétünk során a tárgyi tudáson kívül számtalan élménnyel is gazdagodtunk, amik közül engem leginkább a város megnézése, a finom ételek és italok, illetve maga az esemény színvonala nyűgözött le.

Ferenczy András, Versenyző, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Díjak a győzteseknek, tapasztalat mindenkinek

Az Olimpia célja, hogy megtalálja a legtehetségesebb fiatalokat és támogassa a jövő véleményformálóit. A legjobban szereplők tárgyjutalmakban részesülnek, megnyílik a lehetőség előttük, hogy akár nemzetközi szinten találjanak gyakornoki pozíciót, ráadásul az akadémiai és a vállalati világ tapasztalt közgazdasági szakértői mentorálhatják őket.

Természetesen nem nyerhet mindenki, de az Olimpia így is mindenki számára biztosít valamit: a közgazdaságtan alaposabb megértését, a tanulásra motiválást, új barátokat – és esélyt arra, hogy jövőre újra megpróbáljuk.

A tanárok számára az Olimpia egy nemzetközileg kipróbált módszer arra, hogy a motivált diákokból a legtöbbet hozhassák ki, megismerkedjenek más, külföldi kollégákkal, és nemzetközi hírt szerezzenek középiskolájuknak.

Tanároknak

Középiskoláknak, akik látják a teljes képet

A tanulás nem ér véget a kicsengetéssel. Az Olimpia segít felkelteni a diákok érdeklődését a közgazdaságtan iránt, és olyan mezőnybe helyezi őket, ahol tudásukat játszva, versengve tesztelhetik.

A KO a Cseh Köztársaság és Szlovákia legnagyobb közgazdasági témájú középiskolás versenye, a középiskolák több mint 25%-a vesz részt rajta. Célunk, hogy Magyarországon is legalább ilyen sikeres eseményt szervezzünk. Az Olimpia ezzel együtt terjeszkedik, egyre több országban van jelen. A legjobb diákok egy nemzetközi döntő keretében mérhetik össze tudásukat a többi résztvevő ország legjobbjaival. A 2019. évi döntő Prágában volt, 2020-ban pedig várhatóan Budapest ad otthont a megmérettetésnek.

Stepanka Petrikova

A Blansko Gimnázium tanára mesél arról, mi motiválta arra, hogy benevezzen a versenyre.
(2018. június 21., a cseh KO országos döntője.)

Diákoknak

Ehhez a meccshez nem lesz szükséged bokszkesztyűkre. Ha érdekelnek a társadalmunkat mozgató közgazdasági elvek, itt a helyed!

  • Teszteld tudásodat feladatokkal, amelyek először rém egyszerűek, ám a végére elérik a WTH (What the Hayek?) szintet!
  • Tégy szert értékes gyakorlati gazdasági tudásra, amelyeket tankönyvekből nem tanulhatsz meg!
  • Találkozz érdekes, új emberekkel!
  • Fogj kezet a vállalati és akadémiai világ legnagyobb véleményformálóival!
  • Nyerj értékes ajándékokat, és alapozd meg a jövőd: keltsd fel leendő munkáltatóid figyelmét!

Stepan Zaskolny

A Hladnov Gimnázium diákja mesél arról, mi motiválta, hogy benevezzen a KO-ra.
(2018. június 21., a cseh KO országos döntője.)