A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja, Fekete Iván Csaba győzelmével zárult a 2021–2022-es Közgazdasági Diákolimpia magyarországi döntője március 25-én, pénteken. A több fordulós megmérettetésre 29 település 56 iskolájának csaknem 200 tanulója jelentkezett. A verseny nemzeti döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) – az írásbeli fordulók 10 legjobbja mérte össze tudását. Az első öt helyezett képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében.

A cseh kezdeményezésre elindított, nemzetközi versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek az ország 29 településének 56
középiskolájából, valamint 11-en a Felvidékről és 3-an a Vajdaságból is – összesen csaknem 200-an. A vetélkedő írásbeli fordulóiban – a pandémia miatt – online feladatsorokat töltöttek ki a versenyzők, s közülük végül a legjobb tíz adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri – Szabó Lajos György egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem általános rektorhelyettese; Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára; és Dombi Ákos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, a Neumann János Egyetem egyetemi docense – előtt. A döntő fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, aki a verseny kezdetén egy videóüzenetben köszöntötte a versenyzőket. A döntő legjobb 5 versenyzője jutott be az angol nyelvű nemzetközi döntőbe, amelyet – ha a járványhelyzet engedi – 2022 szeptemberében Budapesten, a Pénzmúzeumban rendeznek majd meg. Itt cseh, lengyel, szlovák, görög és – a szervezők tervei szerint – kínai diákokkal mérkőznek meg a legjobb magyar diákok. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a nemzetközi döntőn dobogós helyezést elérő diákok 30 többletponttal gazdagodnak a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során.

A Közgazdasági Diákolimpia nemzeti döntőjének helyezettjei: első helyezett Fekete Iván Csaba, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja; második helyezett: Székács Márk, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulója; a harmadik helyezett pedig: Kuknyó Guidó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja lett. Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Németh Regina, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumának tanulója, továbbá Sőregi Nóra, a budapesti BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulója.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2021–2022-es tanévben is megrendezték a Közgazdasági Diákolimpiát. Az MKT szervező partnerei az MNB, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont és a Pénziránytű Alapítvány voltak.