Nem kevesebb, mint 22 pont a maximálisan elérhető 25-ből – ennyi kellett ahhoz, hogy valaki döntőt érő szintet teljesítsen a Közgazdasági Diákolimpia online fordulójában. 29 település 56 iskolájából csaknem másfélszáz diák töltötte ki az online feladatlapot, közülük a legjobb 19 diák jutott a márciusi döntőbe, ahol előbb egy írásbeli feladatsort kell majd megoldaniuk, majd közülük is a legügyesebbeknek a szóbeli fordulóban is meg kell mérkőzniük egymással. Valamennyi versenyzőnek – a döntőbe jutottaknak pedig külön is – gratulálunk az elért eredményükhöz!

A Közgazdasági Diákolimpiát cseh kezdeményezésre három éve indította el idehaza – az MNB-vel, a Pénzmúzeummal, a BIB-bel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a BCE-vel együttműködve – a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). A verseny rangját mutatja az is, hogy a másfél évvel ezelőtti, nemzetközi döntő fővédnöke Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász volt.
Idén összesen 29 település 56 iskolájából regisztráltak diákok a megmérettetésre. A verseny iránt érdeklődést jelzi, hogy a jelentkezők között volt 11 felvidéki és 3 vajdasági középiskolás is.
A verseny 2022. február 14. és 18. között egy írásbeli, online fordulóval vette kezdetét – a diákoknak öt napjuk volt arra, hogy a kitöltsétek a 25 tesztkérdésből álló, egy nemzetközi kérdésadatbázison alapuló, online feladatsort. A diákok felkészültségét mutatja, hogy a helyes válaszok aránya átlagosan 72,7 százalék volt, és a diákok több mint harmada 80 százalékot is elérő eredményt értek el! A döntőbe jutáshoz pedig 88 százalékos eredményt kellett elérni (25-ből legalább 22 helyes választ) – vagyis a döntős diákok tényleg a legjobbak legjobbjai.
Az első forduló eredményei alapján – az elért pontszámokat figyelembe véve – a legjobb 19 diák jutott az országos online írásbeli fordulójába, amelyet március 22-én, kedden tartunk. Az írásbeli döntő első része 5 darab feleletválasztós kérdés, a második egy geometriai feladat, a harmadik egy rövid esszékérdés, a negyedik pedig egy pénzügyi számítási feladat lesz. Innen a legjobb 10 diák jut tovább és mérkőzik meg majd egymással a nemzeti döntő online szóbeli fordulójában, március 25-én, pénteken 13 órától.
A döntő szóbeli fordulója a Webex-alkalmazásban zajlik majd, és a verseny Facebook-oldalán, valamint az MKT YouTube-csatornáján élőben közvetítjük majd – a diákok szülei, barátai és a felkészítő pedagógusok itt tudják majd figyelemmel kísérni a döntőt.
Az országos döntő szóbeli zsűrijének felkért tagjai:
– Prof. Dr. Szabó Lajos György, a Budapesti Corvinus Egyetem általános rektorhelyettese, egyetemi tanára;
– Prof. Dr. Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára;
– Dr. Dombi Ákos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, a Neumann János Egyetem egyetemi docense.
A döntő legjobb 5 versenyzője jut majd be az angol nyelvű nemzetközi döntőbe, amelyet – ha a járványhelyzet engedi – 2022. szeptember elején Budapesten, a Pénzmúzeumban rendezünk majd meg. Itt cseh, lengyel, szlovák, görög és – a szervezők tervei szerint – kínai diákokkal mérkőznek meg a legjobb magyar diákok.
A felvételiző diákok a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjén elért 1–3. helyezésért – ha gazdaságtudományok képzési területre jelentkeznek – 30 többletpontra lesznek jogosultak.