A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumának diákja, Mezei Emese győzelmével zárult a 2019–2020-as V4-es Közgazdasági Olimpia magyarországi döntője szombaton. A megmérettetésre az ország 17 megyéjéből és a fővárosból is jelentkeztek középiskolás diákok.

A verseny nemzeti döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt végül online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság – az írásbeli fordulók 10 legjobbja mérte össze tudását. A döntő első öt helyezettje képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is a legjobb diákok mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

A versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek az ország minden pontjáról és a Vajdaságból is. Az országos döntő írásbeli fordulójában – a pandémia miatt – egy online tesztet töltöttek ki a versenyzők, s közülük a legjobb tíz adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri – Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke; Dombi Ákos, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense és Trautmann László, a BCE egyetemi docense, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke – előtt. A döntő kezdetén a versenyzőket egy videóüzenetben Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Martina Bacíková, a verseny kitalálója és nemzetközi igazgatója köszöntötte. Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a verseny zárszavában bejelentette, hogy már a Kormány előtt van az az előterjesztés, amely 30 többletponttal jutalmazná a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során a verseny nemzetközi döntőjében dobogós helyezést elérő diákokat.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének helyezettjei: első helyezett Mezei Emese, a Budapest VII. kerületi Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum diákja; második helyezett: Nacsa Flóra, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium diákja; a harmadik helyezett pedig: Szarvas Dániel, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium diákja lett. Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Gyenes Nikol, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium tanulója, továbbá Varga Boglárka, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum tanulója.  6. helyen végzett Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja, aki ezzel a helyezéssel póttagként kvalifikálta magát a nemzetközi döntőre.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2019–2020-as tanévben is megrendezték a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Olimpiát, amelynek nemzetközi döntőjében – a nemzeti döntők eredményei alapján – Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról mérik össze tudásukat angol nyelven a legjobb diákok. A Magyar Közgazdasági Társaság szervező partnerei: a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Pénzmúzeum, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking.