Összesen 37 település 62 iskolájának csaknem 300 tanulója regisztrált a 2021. évi Közgazdasági Diákolimpiára! A verseny iránt érdeklődést jelzi, hogy a jelentkezők között volt székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi középiskolás is.

A Közgazdasági Diákolimpiát cseh kezdeményezésre két éve indította el idehaza a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT), s a magyar diákok a tavalyi verseny nemzetközi döntőjében ügyesen helyt álltak. A verseny rangját mutatja az is, hogy a tavaly novemberi, nemzetközi döntő fővédnöke Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász volt, az idei évtől kezdve a felvételiző diákok a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjén elért 1–3. helyezésért – ha gazdaságtudományok képzési területre jelentkeznek – 30 többletpontra lesznek jogosultak.

Az idei verseny első fordulóját 2021. február 22. és 26. között tartja meg az MKT. Ezen a héten egy nemzetközi kérdésadatbázison alapuló, online tesztsort kell kitölteniük a diákoknak. Az első forduló eredményei alapján – az elért pontszámokat figyelembe véve – a legjobb 20-30 diák jut majd az országos döntő március végi, online írásbeli fordulójába, amelyből a legjobb 10 diák mérkőzik meg egymással a nemzeti döntő online szóbeli fordulójában, a terveink szerint 2021. április 7-én. A nemzeti döntő legjobb 5 versenyzője jut majd be az angol nyelvű nemzetközi döntőbe, amelyet várhatóan 2021 szeptemberében rendeznek majd meg, ha a járványhelyzet is engedi, immár személyes részvétellel, a tervek szerint Pozsonyban vagy Budapesten. Itt cseh, lengyel, szlovák, görög és – a szervezők tervei szerint – kínai diákokkal mérkőznek meg a legjobb magyar diákok.

A Közgazdasdági Diákolimpiáról további információk a vetélkedő honlapján, a https://kozgazdasagiolimpia.hu/ oldalon, valamint a verseny Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/kozgazdasagiolimpia címen olvashatók.